ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ασπαρτάμη: Το πιο δηλητηριώδες, νευροτοξικό πρόσθετο στην ιστορία των τροφίμων

μία παγκόσμια επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Αιτία ένα χημικό υποκατάστατο ζάχαρης, το οποίο πολλές επιστημονικές έρευνες χαρακτηρίζουν δηλητηριώδες

Ασπαρτάμη: Το πιο δηλητηριώδες, νευροτοξικό πρόσθετο στην ιστορία των τροφίμων

  Απειλητική πραγματικότητα ή αποτέλεσμα εμπορικών «τερτιπιών»; Όπως και να έχει, μία παγκόσμια επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Αιτία ένα χημικό υποκατάστατο ζάχαρης, το οποίο πολλές επιστημονικές έρευνες χαρακτηρίζουν δηλητηριώδες, θεωρώντας το φαρμακευτική ουσία η οποία, σε αλληλεπίδραση με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, αλλάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι από τα λίγα πρόσθετα που δεν έχουν υποβληθεί σε πλήρη τοξικολογικό έλεγχο.

Η χρήση της είναι πλέον τόσο διαδεδομένη που λίγα είναι τα προϊόντα τα οποία δεν την περιέχουν: θα τη βρει κανείς σε φάρμακα (κυρίως σιρόπια) για παιδιά, τσίχλες, αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια, δημητριακά, έτοιμες μαγειρικές σάλτσες, ακόμη και στο εμφιαλωμένο νερό.

Σε έρευνά τους με τίτλο «Επιδράσεις της Ασπαρτάμης στον εγκέφαλο: Νευρολογικές επιπτώσεις της ασπαρτάμης;» [Effects of Aspartame on the Brain: Neurologic Effects of Aspartame?], οι Ρίτσαρντ Βούρτμαν και Τίμοθι Μάχερ, αναφέρουν πως ο λόγος για τον οποίο η ασπαρτάμη θεωρείται τόσο επικίνδυνη είναι γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ένα μόριο που αποτελείται από τρία χημικά συστατικά που έχουν στοιχειοθετηθεί ως απολύτως νευροτοξικά: ασπαρτικό οξύ (40%), μεθανόλη (10%) και φαινυλαλανίνη (50%).

Το ασπαρτικό οξύ και η φαινυλαλανίνη είναι νευροτοξικά υπερσυμπυκνώματα, τα οποία πλήττουν απευθείας τον εγκέφαλο, νεκρώνοντας τα κύτταρα. Η δε μεθανόλη (ή μεθυλική αλκοόλη ή ξυλόπνευμα) θεωρείται επικινδυνότατο μεταβολικό δηλητήριο, το οποίο κατηγοριοποιείται επίσης και ως ναρκωτική ουσία, ενώ όταν η ασπαρτάμη μεταβολίζεται παράγει δικετοπιπεραζίνη που θεωρείται ύποπτη για τη δημιουργία όγκων του εγκεφάλου.

Η Ασπαρτάμη αναφέρεται σαν υπεύθυνη για το 75% των παρενεργειών των οφειλόμενων σε πρόσθετα τροφίμων σύμφωνα με την F.D.A. («Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων»). Πολλές από αυτές τις παρενέργειες είναι πολύ σοβαρές συμπεριλαμβανομένων νοητικών βλαβών και θανάτων. 

Mερικά από τα 90 διαφορετικά τεκμηριωμένα συμπτώματα που αναφέρονται στην έκθεση είναι : Πονοκέφαλοι/ημικρανίες, ζαλάδες, διανοητική σύγχυση, ναυτία, μουδιάσματα, μυϊκοί σπασμοί, αύξηση βάρους, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, εξασθένηση, ευερεθιστικότητα, ταχυκαρδία, αϋπνία, προβλήματα όρασης, απώλεια ακοής, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αναπνευστικές δυσκολίες, κρίσεις ανησυχίας, γλωσσοδιάρροια, απώλεια γεύσης, σκοτοδίνη, απώλεια μνήμης και πόνοι συνδέσμων.

Σύμφωνα με ερευνητές και γιατρούς που έχουν μελετήσει τις παρενέργειες της Ασπαρτάμης οι παρακάτω χρόνιες ασθένειες μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την κατανάλωση της : Όγκοι εγκεφάλου, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ασθένεια Parkinson´s, ασθένεια Alzheimer´s, διανοητική καθυστέρηση, λύμφωμα, ελαττώματα κατά τη γέννηση, ινομυώματα και διαβήτης.

Ακολουθεί μία ενδεικτική ξενόγλωσση βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης της ασπαρτάμης, καθώς και τους ελλιπείς τοξικολογικούς ελέγχους που την κατατάσσουν δικαιολογημένα στην υπ' αριθμόν 1 επικινδυνότερη πρόσθετη ουσία:

Roberts, H.J., M.D. (1990) Aspartame (NutraSweet): Is it safe? Philadelphia, PA: The Charles Press

Wurtman, Richard J. & Timothy J. Maher. (1987). Effects of aspartame on the brain: Neurologic effects of aspartame. Presented at the symposium: "Sweeteners: Health Effects," Naylor-Dana Foundation, New York; February 18-20, l987.

Sax's Dangerous Properties of Industrial Materials (eighth edition). New York: Van Nostrand Reinhold: 2251-2252.

Gordon, Gregory. (1987). NutraSweet: Questions swirl. United Press International, 3-part series.

Bowen, James, M.D. (2000). Aspartame murders infants in violation of Title 18 of the Genocide Law. Dorway Web site, June 6.

Roberts, H.J., M.D. (1994). Statement of H.J. Roberts, M.D., concerning the use of products containing aspartame (NutraSweet) by persons with diabetes and hypoglycemia. Dorway Web site, August 9.

Olney, John, M.D. (l996). "Increasing brain tumor rates: Is there a link to aspartame?" Journal of Neuropathology and Experimental Neurology, Vol 55, No 12 (December).

Walton, Dr. Ralph (1993). "Adverse reactions to aspartame: Double-blind challenge in patients from a vulnerable population." Society of Biological Psychiatry.

Monte, Dr. Woodrow. (1984). "Aspartame: Methanol and the public health." Journal of Applied Nutrition, Vol 36, No 1.

Metcalfe, Ed. (2000). "Sweet talking." The Ecologist, Vol 30, No 4 (June).

Trocho, C., R. Pardo, I. Rafecas, J. Virgili, X. Remesar, J.A. Fornandex-Lopez, M. Alemany. (1998). "Formaldehyde derived from dietary aspartame binds to tissue components in vivo." Life Sciences 63 (5), June 26, pp 337-49.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/

ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ wikipedia ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. (European Food Safety Authority, EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration, FDA) ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΕΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ:

 " εντός των τιμών Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (Acceptable Daily Intake, ADI), με την εξαίρεση των ατόμων με το κληρονομικό μεταβολικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU)." 

ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΈΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΕΝΧΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ, ΤΙΣ "ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ"??? ΠΟΣΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΠΟΣΌΤΗΤΑ νευροτοξικής ΑΣΠΑΡΤΑΜΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΧΙΛΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΦΑΓΩΣΙΜΑ??? 

εντός των τιμών Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (Acceptable Daily Intake, ADI), με την εξαίρεση των ατόμων με το κληρονομικό μεταβολικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU).

ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η wikipedia ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ: Ιστορικά στοιχεία και εγκρίσεις της ασπαρτάμης .

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος φορέας για την έγκριση των γλυκαντικών είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission, EC), και η χρήση της ασπαρτάμης ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1333/2008[11].

Μεταξύ άλλων, η σχετική Νομοθεσία καθορίζει τις συνθήκες χρήσης, τα κριτήρια καθαρότητας, καθώς και τη μέγιστη ποσότητα ασπαρτάμης που επιτρέπεται να προστίθεται σε κάθε κατηγορία τροφίμου και ποτού.

ΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  νευροτοξικές χημικες ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ  ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΈΣΕΩΝ? ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΣΟΣΤΗΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ?

ΣΤΙΣ   Ιδιότητες και χρήση ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Η ασπαρτάμη είναι κατά προσέγγιση 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 90 χώρες και σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα, μεταξύ των οποίων τσίχλες, καραμέλες, δημητριακά, σιρόπια για καφέ, παγωτά, ανθρακούχα αναψυκτικά, ζελέ χωρίς ζάχαρη, παγωτά και άλλα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, υποκατάστατα γεύματος, μπάρες, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, κ.λπ., αλλά και σε επιτραπέζια υποκατάστατα ζάχαρης και ορισμένα φάρμακα, όπως σιρόπια και καραμέλες για το βήχα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα και ροφήματα που δεν ζεσταίνονται ή ψήνονται, καθώς με τη θερμότητα χάνει μέρος της γλυκύτητάς της.

Σε μελέτη για την παγκόσμια αγορά γλυκαντικών φάνηκε ότι η κύρια αγορά της ασπαρτάμης είναι οι οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, όπως στην Αμερική και την Ευρώπη, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους της σε σχέση με τα άλλα γλυκαντικά έντονης γλυκύτητας.[13]

ΑΡΑ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ 6000 ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ.  ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΗ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ.

wikipedia: Ασπαρτάμη και παιδιά

 Συμφωνα με την Scientific Committee on Food της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν ασπαρτάμη εντός της τιμής Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI).

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ : "ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ" ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ??? ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΘΡΟΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΗΜΕΡΙΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ????

 ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη ΓΡΑΦΕΙ:

 Κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης οι αρχές καθόρισαν μια τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (Acceptable Daily Intake) δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα ασπαρτάμης που μπορεί να καταναλώνει ένας άνθρωπος καθημερινά και για όλη τη διάρκεια της ζωής του χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του. Η τιμή ADI για την ασπαρτάμη έχει οριστεί στα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα από την SCF και την JEFCA και στα 50 mg/kg/day από τον FDA. Μελέτες πρόσληψης στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. έχουν δείξει ότι τα επίπεδα πρόσληψης της ασπαρτάμης είναι πολύ χαμηλότερα από τις τιμές ADI ακόμα και στις ομάδες υψηλής κατανάλωσης. 

ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ??? ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΕΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΕΛΙ???

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΝΟΜΟΤΥΠΑ ΕΝΑ ΧΗΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΑ??

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ....

Δεν υπάρχουν σχόλια